Blogi: Yksinäinen? Muutoksen mahdollisuus?
Yksinäisiä on paljon
Moni tuntee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyyden on sanottu olevan meidän suomalaisten kansantauti. Se koskettaa kaikkia ikäryhmiä. Tilastokeskuksen hyvinvointia kuvaavan tilaston mukaan Suomessa vuonna 2022 yli 16-vuotiaista 29.7% koki itsensä koko ajan, suurimman osan ajasta tai joskus yksinäiseksi.
Esimerkiksi 25-34-vuotiaista yksinäisyyttä koki ainakin joskus 32.8% ja vastaavasti 35-49-vuotiaista yksinäiseksi joskus itsensä koki 22.2%. Tilasto on vuodelta 2022.
Milloin ihminen on yksinäinen?
Ihminen on yksinäinen, jos hänellä on vähemmän läheisiä ihmissuhteita kuin hän itse haluaisi. Kyse on siis todellisuuden ja toiveen välisestä ristiriidasta. Kokemusta mitataan laadulla eikä määrällä.
Mistä yksinäisyyden tunne voi syntyä?
Erilaiset elämän muutostilanteet, kuten esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle, koulun tai työpaikan vaihtaminen, avio-/avoero tai läheisen menettäminen muutoin voivat hetkellisesti tuoda meille jokaiselle yksinäisyyden tunteen. Ongelma syntyy, jos yksinäisyys pitkittyy ja ihminen kokee, ettei hän voi tehdä sille mitään.
Syitä koettuun yksinäisyyteen voi löytyä myös kauempaa omasta elämänhistoriasta ja -kokemuksista.
Laajemmin tarkastellen syitä yksinäisyyden kokemiseen löytyy varmastikin elämäntavastamme ja kulttuuristamme, yhteiskuntamme rakenteesta, yhteisöllisyyden vähentymisestä.
Mitä haittoja yksinäisyydestä voi seurata?
Yksinäisyys jo sinällään voi tuottaa ihmiselle häpeää ja huonommuuden tunteita. Haittavaikutukset pidemmällä aikavälillä ovat verrattavissa tupakointiin, liikalihavuuteen ja fyysiseen passiivisuuteen (WHO). Yhteydestä sydän- ja verisuonisairauksiin sekä jopa syöpään on raportoitu.
Myöskin on havaittu, että yksinäisyyden kokemuksella on haittavaikutus tai -yhteys masennukseen, ahdistukseen, uniongelmiin, muistiin ja käytöshäiriöihin. Yksinäisyyden tunne on verrattavissa kovaan kipuun.
Onko yksinäisyys muna vai kana? Eli mikä tulee ensin?
Mikä aiheuttaa mitä? Mikä on syy ja mikä on seuraus? Yksinäisyys voi olla masennuksen syy tai masennuksen oire. Todennäköisimmin se on molempia. Yksinäisyys tuottaa masennusta, ja masentuneet ihmiset taas vetäytyvät sosiaalisista kontakteista. Tästä voi syntyä alati syvenevä kierre.
Yksinäisyys voi sairastuttaa tai jopa tappaa.
Yksinäisyyden hoito on yksilöllistä - mutta se voi olla myös yhteisöllistä, vertaistukea
Yksilöllinen lyhytterapia on kahden henkilön - asiakkaan ja terapeutin - välistä. Se on asiakkaan psyykkisiin ja sosiaalisiin pulmiin ja haasteisiin kohdistuvaa luottamuksellista keskusteluapua. Siinä on selkeä rakenne ja tavoitteet, jotka laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Vertaistukea sen sijaan voi antaa ryhmä. Ryhmä voi täydentää yksilöterapiaa. Vertaistuki tarkoittaa molemminpuolista kokemusten vaihtamista, johon kuuluu samantyyppisessä tilanteessa olevien keskinäinen tuki. Ohjaajan (terapeutin) tehtävä on ohjata ryhmää, antaa tehtävänantoja, kannustaa ja tarjota tukea ryhmälle ja sen jäsenille.
Ajattelen, että näkemyksiä ja toiveita työskentelyyn yksinäisyyden haasteiden (toki muidenkin hyvinvointiin liittyvien haasteiden) kanssa kysytään ihmisiltä/mahdollisilta asiakkailta liian vähän. Niinpä teen sitä nyt, eli kysyn Sinulta, joka kenties kärsit yksinäisyyden tunteesta.
Jos koet, että Sinulle voisi olla hyvä tarkastella ja kenties tehdä jotain mahdolliselle yksinäisyyden kokemuksellesi, ja olet motivoitunut tähän, kerro mitä ajattelet esimerkiksi yksilöterapian ja vertaistukiryhmän mahdollisuuksista juuri Sinulle!
Toivon, että kommentoit yksinäisyyden teemaa kaikkineen, ja lisäksi tuot esille omat näkemyksesi ja toiveesi siitä, miten ja millaista apua ja tukea tarvitsisit. Olen vasta kartoittamassa tarvetta tähän, joten toiveenani on saada pohjaa mahdolliseen toteutukseen. Mahdollisimman paljon ajatuksia haluaisin!
Tässä vielä sähköpostiosoitteeni, johon toivon saavani postia juuri Sinulta:
liisakokko55@gmail.com.
Voit lähettää viestiä myös WhatsAppiin: Liisa Kokko/0503025994.
Ps. Luonnollisesti kaikki postit käsittelen ehdottoman luottamuksellisesti. Vastaaminen ei sido Sinua mihinkään.